Sanavana | Kotka International Film Festival

21.5.2022 Klo 13:00 – 15:00 | KOTKAN PÄÄKIRJASTON STAGE-ESIINTYMISLAVA

SANAVANA on kirjallisuuden tapahtuma kotkan festivaalissa. SANAVANA tarjoaa kantaaottavia runoelämyksiä useilla eri kielillä. Runoja esitetään sekä alkukielisinä että käännöksinä. Tapahtumat tuottaa yhteistyössä Sivuvalo Platform ry.
Tilaisuudessa esiintyvät runoilijat: Polina Kopylova, Ville Vanhala, Csilla Csépke, Helga West ja José Luis Rico Carrillo. Host: Kasper Salonen.

Polina Kopylova on runoilija, toimittaja, kääntäjä ja tulkki, jonka omintakeinen runotuotanto viihtyy kirjallisuuden valtavirran ulkopuolella. Kopylova kirjoittaa pääosin venäjäksi, mutta tekee runoistaan myös suomenkielisiä kokeillakseen ilmaisunsa rajoja.

Pyhtääläinen Ville Vanhala on pitkän linjan kirjailija, toimittaja ja kirjallisuusaktiivi. Hän on kirjoittanut niin romaaneja, runoja kuin tietokirjoja. Vanhala on julkaissut neljä runokokoelmaan ja ollut ehdolla Tanssiva karhu -palkinnon saajaksi. Hänen viimeinen runokokoelmansa ”Pikku-Politska pesee jalkansa suihkulähteessä!” ilmestyi vuonna 2021.

Kirjailija Csilla Csépke on kotoisin Unkarista ja on asunut Suomessa vuodesta 2015. Hän kirjoittaa enimmäkseen novelleja ja tekee satunnaisia kokeiluja runouden äärellä. Hänen ensisijainen työkielensä on englanti, mutta unkarilaisen kirjallisuuden perintö näkyy hänen työssään vahvasti. Tämä antaa hänen teksteilleen uniikin äänen ja plastisen, kulttuurien rajoja häivyttävän maun.

Kasper Salonen (s. 1987) on kaksikielinen lavarunoilija, kääntäjä, kuvataiteilija ja kirjallisuusaktiivi. Hän on esittänyt metafyysisiä rytmirunojaan ja tuottanut kulttuuritapahtumia yli vuosikymmenen ajan, mm. Helsinki Poetry Connection -kollektiivin jäsenenä, sekä suomeksi että englanniksi. Salonen on myös julkaissut kaksi spoken word – levyä ja kaksi runokokoelmaa, joista uusin Kiertoreittejä on hänen suomenkielinen esikoisteoksensa (Enostone kustannus, 2021).

Helga West on Tenojokilaaksossa Saamenmaalla varttunut monikielinen runoilija ja teologi. Paraikaa West työskentelee väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa, jossa hän tarkastelee ajankohtaisia saamelaissovintoprosesseja. Kaunokirjallisissa töissään hän on erityisen kiinnostunut yhtäältä taiteen mahdollisuudesta sanoittaa kipeitä, koloniaalisia kokemuksia ja toisaalta kuinka kirjallisuuden avulla voi voimaannuttaa vaiennettuja.

Jose Luis Rico (s. 1987) on Suomessa asuva meksikolainen runoilija ja kääntäjä. Hän työskentelee monikielistä kirjallisuutta edistävän Sivuvalo Platform ry:n kanssa. Suomessa hän on julkaissut runoja ja artikkeleja. Meksikolainen kustantamo Pitzilein Books julkaisee tänä vuonna hänen suomesta espanjaan tehdyn esikoiskäännöksensä runoilija Sini Silverin Titaanidisko -teoksesta.