Georgina Cebey | Insurgentesin metroasema, ympyränmuotoinen raunio

[ Español ]

Georgina Cebey

Suomennos: Sofia Sandqvist


Synopsis

Avorauniokirjoitus 

Ilman asukkaita rakennukset ovat vain käsiteltyjen aineiden labyrintteja. Arquitectura del Fracaso (2017) -teoksessaan Georgina Cebey muistuttaa meitä siitä, että tietosanakirjatlähestyvät rakennuksen olemassaoloa vajavaisesta näkökulmasta: sen alkuloistosta. Kirjan käydessä läpi Méxicon maamerkkejä, joiden joukossa on muun muassa Torre Latinoamericana, Museo de Arte Moderno ja Memorial a las Víctimas de la Violencia en México Cebey valottaa muutoksia rakennusten tarkoitusperässä ja kertoo niiden rappioitumisesta. Arquitectura del Fracaso toteuttaa eräänlaista sovittelua uusien ja vanhojen tapojen välillä ymmärtää kaupunkia ja sen tiloja sekä asukkaita ja heidän näkemyksiään tulevasta. 

Insurgentesin metroasema, ympyränmuotoinen raunio

Méxicossa kivi ei ole vain geologinen kerrostuma: se on kivettynyt historiankirjoittaja. Aivan kuten vuosirenkaat paljastavat puun iän, kertovat kuivista kausista, tulvista ja tulipaloista niin myös kaupungin kivet kertovat menneistä: tulivuorenpurkauksista, valtakunnasta ennen espanjalaisia, varakuningaskuntien palatseista ja modernin arkkitehtuurin saavutuksista. Usein kuulee sanottavan, että México perustettiin järven päälle, mutta harvoin kerrotaan, että sen ratkaisevat tapahtumat ovat olleet geologisia: purkaukset, maanjäristykset ja sortumiset.

Ennemmin kuin tienristeyksiä, kaupunki on aikojen risteyskohta. Menneisyys ja nykyhetki kiistelevät valokeilasta; suurkaupunki on avohaavakerrostuma, johon silmämme tottuivat jo kauan sitten. Kivessä näyttää lepäävän meksikolaisten todellinen alkuperä. Arkkitehti Carlos Lazo huomautti siitä puheessaan vuonna 1950, kun hän asetti paikalleen Ciudad Universitaria -kampuksen ensimmäisen kiven: ”México on rakennettu kivi kiven päälle… tämä on yksi niistä”. Joukko arkkitehtejä rakennutti koulutuskompleksin urheilusymbolin Estadio Universitarion Xitlen elottoman laavan päälle, San Ángelin kivikon ylle. Stadion näyttää ilmasta katsottuna jäljittelevän kraatteria, joka on verhonnut alueen kivillä; hehkuva laava korvattiin jalkapallokentän nurmella. Kaupunki perustettiin järven päälle, mutta se rakennettiin tulivuoren kivistä. 

[…]

Kaupungit varjelevat menneisyyttään kuin se olisi kunniamerkki, mutta Méxicolla on erikoinen trauma: kivi. Menneisyys oli läsnä, kun kaupunki alkoi hahmotella reittejä, jotka soisivat asukkaan liikkua paikasta toiseen sen rajojen sisällä. Jos Pariisi, Moskova ja New York olivat niin kosmopoliitteja, että niiden asukkaat matkustivat maanalaisia tunneleita pitkin, Méxiconkin oli aika laskeutua pinnan alle. Insurgentesin metroasema avattiin 1969 yhdessä samannimisen torin kanssa: kiveä ja ympyrä. Kehät, jotka alkoivat rakentua keskelle kaupunkia, täydentävät liikenneympyrää. Lintuperspektiivi paljastaa lukuisia renkaita: ylevän tien, joka ympäröi ja rajaa toria ja jonka pinnalla kiertää autoja, torin pohjan, avaruusalusta muistuttavan rakennelman, jonka sisältä työntyy toinen rengas antaen muodon kupukatolle, joka viimeistelee aseman. Nämä kehät merkitsivät kaupungille uutta virstanpylvästä: maantieteellisesti ne olivat kahden tärkeän valtakadun, Insurgentesin ja Chapultepecin leikkauspiste; vertauskuvallisesti ne edustivat ajankohtaa, jolloin Méxicon 1900-luvun alkupuoliskolta lähtöisin oleva nykyaikaistamisprojekti saavutti yhden huipuistaan: metron rakentamisen.