CROWD OMNIBUS – kirjallisuuskiertueen avajaiset | 2.5.2016

Crowd Network Poetry Omnibus

CROWD OMNIBUS-kirjallisuuskiertueen
avajaiset maanantaina 2.5. KOKO-teatterilla klo 18!

The Grand Opening of CROWD OMNIBUS Literary Tour
at KOKO-theatre on Monday the 2nd of May

[Scroll down for English]
Facebook Event

 

 

Kavalkadi eurooppalaisen nykykirjallisuuden kiinnostavimpia tekijöitä esiintyy KOKO-teatterilla!

Itsenäisten kirjallisuusaktiivien kansainvälisen CROWD-verkoston ensimmäinen suuri projekti alkaa Helsingistä.
Kyseessä on lähtölaukaus kiertueelle, joka kiertää toukokuun alusta heinäkuun loppuun ympäri Eurooppaa yli sadan kirjailijan kera. Kirjailijabussi matkustaa läpi 14 maan ja lähes 50 kaupungin. Kiertue starttaa Helsingistä 2.5., josta se jatkaa Suomen, Norjan ja Ruotsin kautta Tanskaan. Nuoren Voiman Liitto organisoi Pohjolan kiertuetta ja järjestää myös projektin avajaiset Koko-teatterilla.

Avajaisissa on esiintymässä 15 eri kirjailijaa ympäri Eurooppaa. Tilaisuuden avaa presidentti Tarja Halonen.

Esiintyjät ovat: Eino Santanen (FIN), Harri Hertell (FIN), Fiston Mwanza Mujila (AT), Hannele Mikaela Taivassalo (FIN), Alev Adil (CYP), Daniel Malpica (FIN), Lily Michaelides (CYP), Marko Tomaš (BA), Peter Højrup (DK), Katarzyna Fetlińska (PL), Andrea Inglese (IT), Katariina Vuorinen (FIN), Ricardo Domeneck (GER), ja proosabändi Ihmissyöjän ystävät (FIN).

Avajaiset juontaa Erkka Mykkänen ja Anna Tulusto ja väliaikamusiikista vastaa DJ Olenko.

Avajaisten esiintyjät edustavat kiertueen jokaista neljää osiota. Saksassa, Puolassa ja Tsekeissä kiertuetta organisoi berliiniläinen kirjallisuusjärjestö Lettrétage. Tämän jälkeen vetovastuussa on itävaltalainen partnerijärjestö Forum Stadtpark Grazista, joka kuljettaa kiertuetta läpi Itävallan, Slovenian, Serbian ja Bulgarian. Kiertueen viimeinen osuus vie kirjailijat Turkkiin, Kreikkaan ja Kyprokselle, josta vastuussa on CROWDin kyproslainen partnerijärjestö Ideogramma.

Tilaisuus on maksuton, tervetuloa!
IN ENGLISH:

A selection of the most interesting European contemporary literature at Koko-theatre in Helsinki!

The OMNIBUS Literary Tour is the first big project of the CROWD-network. The tour launches from Helsinki on 2nd of May with an opening event where 15 writers from all over Europe will perform their work. From Helsinki the tour will continue through Finland to Norway, Sweden and Denmark. After the Nordic part of the tour the omnibus will travel through central Europe to Cyprus, where the tour ends in late July. During these twelve weeks the tour will present over 100 authors in 14 different countries and over 50 cities.

The evening will be opened by the speech of the former Finnish president Tarja Halonen.

The writers performing in the opening party are.

Eino Santanen (FIN), Harri Hertell (FIN), Fiston Mwanza Mujila (AT), Hannele Mikaela Taivassalo (FIN), Alev Adil (CYP), Daniel Malpica (FIN), Lily Michaelides (CYP), Marko Tomaš (BA), Peter Højrup (DK), Katarzyna Fetlińska (PL), Andrea Inglese (IT), Katariina Vuorinen (FIN), Ricardo Domeneck (GER), and the prose band Ihmissyöjän ystävät (FIN).

The Grand Opening is hosted by Erkka Mykkänen and Anna Tulusto. DJ Olenko will be responsible for the music of the evening.

The evening is free of charge for everyone. Welcome!

Among others the OMNIBUS-readingtour is cofinanced by the CREATIVE EUROPE Programme of the European Union! THX very much!

—–
CROWD-network is a decentralized, self-governing, non-profit network facilitating exchange and contact between nationally and internationally active authors, translators, event organizers, promoters etc. focused on contemporary literary trends.

In Scandinavia the tour is organized by Nuoren Voiman Liitto. In Germany, Poland and Czech the tour is organized by literary organization Lettrétage from Berlin. From there the tour continues to Austria, Slovenia, Serbia and Bulgary in the guidance of CROWD’s Austrian partner Forum Stadtpark. The last three weeks the tour travels through Turkey, Greece and Cyprus. The last part of the tour is organized by Ideogramma, CROWD’s partner organization from Cyprus.


Lisää CROWDista / More about CROWD:
On Facebook: CROWD
http://crowd-literature.eu/
http://twitter.com/crowd.literature
http://instagram.com/crowdliterature
#crowdlitbus

Nuoren Voiman Liitto
Lettrétage – das Literaturhaus in Berlin Kreuzberg
FORUM STADTPARK
Ideogramma

The OMNIBUS tour in Finland is sponsored by:
Creative Europe
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Nordiska kulturfonden – Nordisk Kulturfond
Kulturkontakt Nord
FILI – Finnish Literature Exchange
Goethe-Institut Finnland
Statens Kunstfond / The Danish Arts Foundation
Austrian Embassy Helsinki