Maailmasta toiseen 2023

[Castellano] [English]


Maailmasta Toiseen Latinalaisen Amerikan ja Iberian kirjallisuuden festivaali on viimeisten kolmen vuoden ajan koonnut yhteen kirjailijat, esseistit, runoilijat ja kääntäjät, jotka toimivat eri maissa ja eri puolilla Eurooppaa ja Amerikkaa. Vuodesta 2020 lähtien eräät terävimmistä espanjan, portugalin ja katalaanien äänistä ovat kokoontuneet vuosittain Helsinkiin keskustelemaan ajankohtaisista trendeistä ja kirjallisista keinoista, diasporan ja globalisaation vaikutuksista heidän tuotantoonsa, kirjallisuuden ja todellisuuden vuorovaikutuksesta.

Vuonna 2023 Maailmasta toiseen-festivaali toimii erissä hyödyntäen vierailevien kirjailijoiden, kääntäjien, toimittajien läsnäoloa tasaisen tapahtumavirran tuottamiseksi.
Teemalista on laaja: Salvador Allenden salamurhan (ja sen Chilen yhteiskunnan pysyvien jälkivaikutusten) muistojuhlista seksuaaliseen toisinajattelemiseen nykyajan Perussa; fanzineistä ja itsenäisestä kustannuksesta latinalaisamerikkalaisen runouden vastaanottoon Pohjois-Euroopassa.
Festivaalin kokoonpanolla pyritään kattamaan espanjan- ja portugalinkielisen maailman oleellisimmat aiheet ja koettamaan suomalaisen yleisön näkökulmasta laajempi kuva. Tilaisuudet järjestettään pääosin espanjaksi, mutta käännösnäytteitä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi on tarjolla.

Tänä vuonna festivaalin mahdollistavat Koneen Säätiön apurahaa sekä Helsingin yliopiston tuki ja useiden Suomen suurlähetystöjen rahoitus. Tähän mennessä loppukeväälle ja alkukesälle on vahvistettu kolme tapahtumaa, ja lisää on luvassa syksyllä.

FB -tapahtuma

Ohjelma

Paneeli 1: Sosiaalinen myllerrys Perussa – Keskustelu professori Guillermo Nugentin kanssa

Torstaina 4. toukokuuta klo 16.00-18.00
Helsingin yliopisto, Päärakennus U4072 4. kerros

Moderaattori: Jasmin Immonen

Osallistujat:
Guillermo Nugent (San Marcosin yliopisto – Peru)
Anna Heikkinen (Helsingin yliopisto)
Teivo Teivainen (Helsingin yliopisto)
Roxana Crisólogo (Sivuvalo)


Avajaistapahtuma on keskustelu sosiologi ja historioitsija Guillermo Nugentin kanssa, joka käsittelee Perun tämänhetkistä poliittista kuohuntaa. Peru on ollut kaaoksessa joulukuusta 2022 lähtien silloisen presidentin Pedro Castillon erottamisen ja Dina Boluarten valtaannousun jälkeen. Mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet keskittyvät enimmäkseen maan eteläisille Andien alueelle. 10. maaliskuuta 2023 mennessä 67 ihmistä on menettänyt henkensä mielenosoituksissa ja 1 785 on loukkaantunut. Asiayhteydestä riippuen vaatimuksia ovat ennenaikaiset vaalit tai Castillon palauttaminen, kansanäänestys perustuslaista ja oikeutta sorron uhreille.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja tutkija Anna Heikkinen osallistuvat professori Nugentin kanssa tämän monitahoisen kysymyksen analyysiin.