Alejandro Pedregal | Evelia: Testimonio de Guerrero

[ Castellano ]

Alejandro Pedregal

Suomennos: Sofia Sanqvist


Evelia: testimonio de Guerrero

Evelia Bahena García pitää yllä kiivasta taistelua kaivosyritysten, asevoimien ja yhteiskunnallisten instituutioiden laitonta toimintaa vastaan, omassa yhteiskunnassaan tapahtuvaa pelottelua ja seksismiä vastaan sekä yhteisönsä luonnonperinnön puolesta. Kertomukseen koottu Evelian todistajanlausunto tukee yhteiskunta-aktivisteja, jotka näkevät taloudellisten ja lainsäädännöllisten uudistusten, asevoimien yksityiskäytön ja koulusivistymättömyyden hallintatoimien lävitse tavallisten kansalaisten hyväksikäyttöä ja luonnon tuhoamista. Raskas koneisto murskaa Guerreron myrkyllisillä kultalouhoksilla arkeologisia jäännöksiä ja hedelmällisen eläin- ja kasvirikkaan alueen tulevaisuuden. Dokumentaarinen proosa paljastaa myös monikansallisten yhtiöiden, järjestäytyneen rikollisuuden ja viranomaisten välillä olevia kytköksiä. Yhteiskunnan puolestapuhujana toimivan naisen todistajalausunto johtaa tutkimusta nurinkurisesta todellisuudesta, jonka juuret ovat syvällä Meksikon historiassa ja valtion epäoikeudenmukaisissa suhteissa Kanadan ja Yhdysvaltojen kanssa. Evelia: testimonio de Guerrero – ote ensimmäisestä kappaleesta

”Minä olin olemassa niin kuin hän halusi minun olevan olemassa.”

Meidän välissämme on puinen pöytä. Asetan kamerani paikoilleen. Rec.Ääninauhurini. Rec.Kalautan klaffitaulua ja istuudun hänen eteensä. ”Aloitin tukeakseni isääni, sillä hän oli taistelun alullepanija”, Evelia kertoo ensihetkistään yhteiskunta-aktivistina Guerrerossa, mikä on tehnyt hänestä kuuluisuuden alueen yhteisön sisällä. Hän syntyi Igualassa kolmekymmentäyhdeksän vuotta sitten ja kasvoi Coculassa, joskin vain kaksivuotiaana ylitti laittomasti pohjoisrajan vanhempiensa, kuusi- ja nelivuotiaiden sisariensa Indira Jazmínin ja Seijan sekä seitsenkuisen veljensä Jeezen kanssa. Heidän isänsä, Evelio, oli päättänyt viedä koko perheen Houstoniin. Niin kuin monet muutkin meksikolaiset, myös hän etsi parempaa elämää Texasista. Uusi sisar sai alkunsa siellä: Virginia. Kaksi vuotta Houstonissa, toiset kaksi Chicagossa, ja perhe palasi Meksikoon asettuakseen Tamaulipasiin, jossa asui isän useita veljiä. Jotkut heistä käyttivät vuosien ajan hyväkseen yhtä Evelian sisarista. Kun tapahtumat kävivät ilmi, Evelion passiivisuus asian suhteen ajoi perheen traumaattiseen välirikkoon. Äiti, Eduwiges, vei kaikki lapsensa takaisin Coculaan. Evelia oli lähes kymmenvuotias. Isä lähti vielä kerran Yhdysvaltoihin, mutta palasi vuoden päästä tehdäkseen sovinnon vaimonsa kanssa. ”Silloin pikkuisin sisaristani sai alkunsa: Blanca Amy. Sen jälkeen isäni lähti jälleen pohjoiseen eikä enää palannut.”