Claudia Ulloa Donoso | Nukketaiteilija

[castellano]

Suomennos: Teo AihaNukketaiteilija


Kuudentoista vanhana tajusin, että kutsumukseni on tulla nukketaiteilijaksi,  mutta elämä on vienyt toista tietä: työskentelen vastaanottovirkailijana hotellissa, ja hetkittäin tunnen itseni esimieheni, hotellin johtajan, henkilöstöpäällikön ja asiakkaidenkin sätkynukeksi: hymyilen ainaista hymyä ja puhun niin imelään sävyyn, ettei se voi olla tottakaan.

Mutta tänään, kahdenkymmenenkuuden iässä, olen päättänyt seurata kutsumustani.
Aloitan esimieheni nukesta, nostan sen kädet ilmaan ja matkin hänen piipitystään:

–Meidän vastaanottovirkailijamme on koko hotellin älykkäin henkilö; hänen pitäisi oikeastaan olla pomo. Sitä paitsi hän on tyrmäävän kaunis, vaikkei itse tajua sitä.

Teen saman henkilöstöpäällikölle ja jäljittelen hänen raukean leijonan ääntään:

–Niin, hän on todellinen lahjakkuus.  Annetaan hänelle ylennys, osaahan hän viittä eri kieltäkin. Meidän pitäisi myös harkita uudestaan hänen toivomustaan saada vaihtaa uniformua.

Ja nyt liikutan hotellin johtajaa, nostan sen kädet ilmaan ja annan sille kauniin tenorin:

–Olen surkea, kerrassaan onneton nukketaiteilija, en anna nukkejeni edes pysyä rooleissaan. Eihän vastaanottovirkailija ole oikeasti vastaanottovirkailija, vaan toisen näytelmän prinsessa. Hänen ei pitäisi olla mukana lainkaan tässä keskinkertaisessa näytelmässä nimeltä Holiday Inn.

Näin päättyy ensimmäinen näytös: olen saanut ne sätkimään mieleni mukaan; pitäkööt kätensä ylhäällä ja pysykööt vaiti sillä välin kun minä keksin niille äänen ja jotain sanottavaa. Pistooli ei tietysti ole sama kuin narut joilla marionettien jäsenistä vedetään, mutta toimii lopultakin yhtä hyvin.